• Don Juan de Molière

  Theatre
 • 21 Martie 19:00 - 22:00
 • DON JUAN
  de Molière
  traducere de Maria Rotar

  regia: Roberto Bacci
  scenografia: Marcio Medina
  dramaturgia: Stefano Geraci
  asistenţi de regie: Silvia Pasello, Maria Rotar
  asistent de costume: Ilona Lorincz
  corepetitor: Katalin G. Incze
  maestru de lumini: Jenel Moldovan

  distribuţia:
  Don Juan: Matei Rotaru
  Sganarel: Cătălin Herlo
  Donna Elvira: Sânziana Tarţa
  Comandorul: Irina Wintze
  Don Louis: Petre Băcioiu
  Don Carlos: Cristian Grosu
  Don Alonso: Miron Maxim
  Charlotte: Anca Hanu
  Mathurine: Adriana Băilescu
  Pierrot: Radu Lărgeanu
  Cerşetorul: Miron Maxim
  Suita: Alexandra Tarce, Diana Buluga, Paula Rotar
  Soprana: Sânziana Tarţa
  Muzician: Renata Burcă

  regia tehnică: Doru Bodrea
  lumini: Mădălina Mânzat, Alexandru Corpodean, Ionuț Maier
  sonorizare: Marius Rusu
  sufleor: Crina Onaca

  În spectacolul propus de Roberto Bacci, acţiunea se petrece în casa abandonată a Comandorului, unde, printre mobile vechi, degradate de trecerea anilor, personajele populează spaţiul pe tot parcursul reprezentaţiei. Un element fundamental împotriva căruia Don Juan duce o luptă acerbă este aici timpul. Reprezentarea lui ţine de zona minerală, „scurgându-se” la propriu şi împânzind scena, pe fundalul acompaniamentului la pian.

  Mitul lui Don Juan ţine de lumea barocă a Renaşterii, apărând pentru prima oară în 1630, la Tirso de Molina – El Burlador de Sevilla. În jurul anului 1657, o trupă de comedianţi ambulanţi italieni joacă această piesă sub formă de pantomimă în Franţa, inspirându-l pe Molière, care, în 1665 scrie Don Juan ou Le Festin de Pierre. Dom Juan sau Ospăţul de piatră este o piesă unică în opera lui Molière, imposibil de clasificat, nici comedie, nici tragedie, pendulând între cele două genuri, un text care dă şi astăzi de gândit, indiferent de raportul nostru cu Cel de Sus, cu iubirea pasională sau cu lumea de dincolo.
  Roberto Bacci, aflat la a treia colaborare cu Naţionalul clujean, după succesele cu Hamlet şi Livada de vişini, le explica actorilor că a seduce înseamnă „a duce pe cineva într-un loc minunat, a duce într-o nouă lume. În această accepţiune, Don Juan duce cu el femeia pentru a descoperi un nou început. Este un seducător. Acest lucru îi ştirbeşte aura de cuceritor“. Cât despre latura „umană“ a lui Don Juan „el nu este şi nici nu poate fi uman decât în măsura în care miturile sunt umane, în măsura în care mitul, poveste exemplară, hiperbolizează o experienţă omenească“, spunea eseistul Ion Vartic. O experienţă pe care vă invităm să o împărtăşiţi cu realizatorii spectacolului.

  Prețul biletelor:
  50 lei, 40 lei, 30 lei, 20 lei, 10 lei (în funcţie de locul din sala de spectacol);
  10 lei - reducere pentru elevi, studenţi şi pensionari.

  Data premierei: duminică, 25 septembrie 2016