• 〞Cafeneaua Pirandello〝 se joacă la Cluj Napoca

  Opera
 • 9 Octombrie 19:00 - 23:00
 • Luni, 9 octombrie, de la ora 19:00, la Opera Naţională Română, Teatrul Regina Maria din Oradea vă invită la spectacolul de teatru:

  CAFENEAUA PIRANDELLO, scenariu dramatic de Anca Măniuțiu – după texte de Luigi Pirandello, Regia artistică: Mihai Măniuțiu

  Spectacolul pornește de la scenariul dramatic realizat de Anca Măniuțiu, substructurat pe două piese ale dramaturgului Luigi Pirandello: "Omul cu floarea în gură" și "Uriașii munților", în intertextul căruia se împletesc replici disparate din "Șase personaje în căutarea unui autor" și "Astă seară se improvizează".

  Personaje „pirandelliene”, proiectate spectral într-o cafenea de noapte părăsită, situată – nu întâmplător – aproape de gară, se întâlnesc și dezlănțuie o lume absurdă, unde granița dintre vis și realitate se fluidizează. În acest cadru fantomatic, se infiltrează un grup de circari, care dinamizează atmosfera și conferă spectacolului o notă comică. Cuvântul, într-o lume aflată sub semnul visului, dobândește un rol secundar, iar muzica și, mai ales, limbajul coregrafic asumă dimensiunea ilustrativă a acestuia.

  ,,Spectacolul încearcă să surprindă o lume halucinatorie, fantastică, aflată sub semnul oniricului, unde frontiera dintre realitate și vis (sau coșmar) este foarte fragilă.

  În conceperea scenariului, am plecat de la obsesiile lui Pirandello, exprimate în toate operele sale dramatice. Acestea se referă la raporturile versatile, greu de cuantificat, dintre teatru și viață, la imposibilitatea de a fixa viața – ca și curgere continuă, năvalnică – în tiparele convențiilor și măștilor noastre sociale (sau în identitatea bine definită a unor personaje). De aici, punerea sub semnul întrebării a identității noastre psiho-afective și a realității înseși, care ne scapă. De aici, vaga consistență psihologică a personajelor și inadecvarea lor funciară la realitate. Cafeneaua Pirandello este materializarea unei metafore emblematice și a unui motiv teatral străvechi: viața e vis.” ( Anca Măniuțiu)

  Regia artistică: Mihai Măniuțiu
  Coregrafia: Andrea Gavriliu
  Decor: Adrian Damian
  Costume: Luiza Enescu
  Muzica: Mihai Dobre
  Light design: Lucian Moga

  Durata spectacolului: 1 oră şi 20 de minute

  🎫 Puteţi achiziţiona bilete de la Agenţia Teatrală (Piaţa Ştefan cel Mare nr. 14, telefon: 0264-592.466), care este deschisă de luni până vineri între orele 11:00-14:00 şi 15:00-17:00 - în zilele fără spectacole și 11:00-14:00, 15:00-18:30 - în zilele cu spectacole sau online de pe biletmaster.ro.