• „ArhiVe” la Noaptea Muzeelor 2017

    Exhibition
  • 20 Mai 13:00 - 17:00
  • ArhiVe (de arhitectură vernaculară) reunește amintiri din câteva expediții de observare a patrimoniului construit expus în Parcul Etnografic Romulus Vuia din Cluj. Este o expoziție despre farmecul și firescul arhitecturii fără proiectant. Într-un mediu invadat de tehnologie, de artificial, de materiale complexe a căror legătură cu natura e dificil de dibuit sau improbabilă, într-un mediu în care sustenabilitatea se traduce de prea multe ori prin sisteme constructive sofisticate, a căror înțelegere și stăpânire pare rezervată unui grup restrâns de inițiați, uităm adesea că, în legătura strânsă cu natura, omul simplu care își construia odinioară propria casă după tradiții și meșteșuguri transmise din generație în generație, făcea mai totul sustenabil, reciclabil, regenerabil. Detaliile unice care îmbogățesc fiecare din aceste case mărturisesc în același timp grija, dragostea și timpul care erau investite în actul construirii. Imperfecțiunea, pe care ne-am obișnuit să o considerăm urâtă și greșită, o redescoperim aici ca fiind umană, frumoasă, alăturându-se de la sine frumuseții imperfecte a materialelor și texturilor naturale. (Re)cunoașterea arhitecturii vernaculare poate fi o lecție despre modestie în actul construirii, despre grija de a păstra un echilibru cu mediul în care intervenim și o sursă inepuizabilă de inspirație pentru arhitectura contemporană.

    Expoziția este organizată în trei secțiuni: cea dintâi cuprinde imagini de ansamblu, care încearcă să surprindă trecerea de la natură la spațiul controlat din jurul caselor și la arhitectura însăși; cea de-a doua cuprinde detalii, fie ele spațiale, constructive sau ornamentale; iar cea de-a treia se apropie de texturi și materiale.

    ArhiVe a fost creată în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei de către studenți și alumni ai Facultății de Arhitectură și Urbanism din Cluj, reuniți în cadrul grupului de fotografie de arhitectură photo-FAU cluj: Paul Crișan, Ioana Cufteac, Georgiana Jiman, Ștefania Lupan, Andreea Milea, Miruna Moldovan, Simona Or-Munteanu, Alexandru Pomazan, Miriam Pop, Andreea Iulia Raicu, Anamaria Șovre, Tankó Kincső și Paula Boarță (FSPAC).

    Expoziția va fi deschisă între 19-25 mai 2017, între orele 10-18.