• Pas(sz)

  Community
 • 31 Mai 20:00 - 01 Iunie 00:00
  Găzduit de:
 • HU/RO
  Az előadás rólunk, fiatalokról beszél, Andiról, a valamiért furcsán viselkedő színésznőről, Eszterről, aki szerint Budapest olyan, mint a rák, és Victorról, aki egy késő délutáni kávézás alkalmával megismer valakit. És persze beszél a 21. század Romániájáról, e Románia románjairól és magyarjairól, kisebbségeiről, félelmeiről, az együttélés lehetőségeiről, az egymásra találás lehetetlenségéről, a családról, a biztonság illúziójáról.

  A PAS(SZ) nem egy tragédia, sokkal inkább egy kérdés: mi lesz velünk? A PAS(SZ) kortünet és nem használati utasítás egy jobb élethez.
  „A forradalom, a gazdasági világválság és a Colectiv-tragédia utáni generáció vagyunk. Mintha az élet csak egyszerűen megtörténne velünk, mi pedig ennyit érzékelünk: valami baj van. Két lehetőségünk maradt: fáradhatatlanul kérdezünk – esetünkben két nyelven (románul és magyarul) –, vagy hagyjuk, hogy a körülöttünk mindinkább eluralkodó őrület diktáljon. A PAS(SZ) nem ígér megoldást, mindössze egy generáció – ha úgy tetszik, egy társadalom – pillanatnyi állapotát és érzeteit igyekszik rögzíteni három szereplőjén keresztül.”
  Lovassy Cseh Tamás – elcsété, szerző

  „Lényegtelen, hogy egy szakításról, a halálról, nemzeti identitásunkról vagy szexuális orientációnkról beszélünk, mondandóm tulajdonképpen ugyanaz: oda kell figyelnünk magunkra. Ezt próbáltam megfogalmazni ebben az előadásban is. Sem nagy, sem aprócska drámáink nem elhanyagolhatóak. Egy olyan korszakban élünk, melyben egyre inkább kötelezővé válik, hogy ismét magunkra figyeljünk. És miközben körbetekintünk egy társadalmat látunk. Egy zavarodott társadalmat. Amilyenek mi is vagyunk. Van mit tennünk. Van mit újragondoljunk. És nem, nem „PAS(SZ)”-olhatunk semmit.”
  Leta Popescu, rendező

  RO
  Spectacolul vorbește despre noi, tinerii. Despre Andi - o actriță ciudățică, despre Eszter - care crede că Budapesta e ca și cancerul, și despre Victor - care într-o după-amiază cunoaște pe (alt)cineva. Și bineînțeles vorbește despre România secolului 21, despre românii și ungurii României, despre minoritate, despre fricile, despre posibilitatea co-existenței, despre imposibilitatea de a ne regăsi, despre familie, despre iluzia siguranței.

  PAS(SZ) nu este o tragedie, e mai degrabă o întrebare: ce se va întâmpla cu noi? Toate sunt simptome ale epocii și nu un manual de instrucțiuni pentru o viață mai bună.
  „Suntem generația de după revoluție, de după criza economică mondială, de după tragedia-Colectiv. Pare că viața își are cursul ei iar noi conștientizăm un singur lucru: ceva nu e bine. Ne rămân două opțiuni: ne punem întrebări – în două limbi în cazul nostru – sau lăsăm nebunia din jurul nostru să dicteze. Textul nu promite soluții. El coagulează doar senzațiile curente a unei generații prin cele trei personaje.”
  Lovassy Cseh Tamás – autorul textului

  „Indiferent că vorbim despre o despărțire, despre moarte sau despre indentitatea noastră etnică sau sexuală, un singur lucru am de spus: trebuie să fim atenți la noi înșine. Asta am încercat să spun prin acest spectacol. Dramele noastre nu sunt de neglijat. Nici alea mici, nici alea mari. Suntem într-o epocă în care (re)focusare pe noi înșine devine obligatorie. Și o dată cu asta ne uităm în jur și vedem o societate. Tulburată. La fel ca noi. Avem de lucru. Avem de (re)gândit. Și nu, nu trebuie să zicem „Pas(sz)” la nimic. ”
  Leta Popescu – regizor
  ___________________________________________________
  PAS(SZ)
  Szöveg/Text: Lovassy Cseh Tamás Elcsété
  Rendező/Regie: Leta Popescu
  Színészek/Distribuție: Doru Mihai Taloș, Emőke Pál, Rita Sigmond
  Dramaturg/Dramaturg: Győrfi Kata
  Zene/Muzică: Magor Bocsárdi
  Díszlet/Scenografie: Anna Kupas
  Fordítás/Traducere: Győrfi Kata, Sigmond Rita, Szende Kisgyörgy
  Technikai munkatársak/Tehnic: Júlia Sipos, Csoma Nora
  ___________________________________________________
  A Reciproca Egyesület előadása a Váróterem Projekt közreműködésével, a ZUG Zone-ban jött létre.
  O producție a Asociației Reciproca în colaborare cu Váróterem Projekt, găzduită de ZUG Zone.
  Támogatók/Sponzori: Antares, Com'on Cluj, Somogyi Elektronic, Vekov Imre
  ___________________________________________________
  Az előadás időtartama 1 óra szünet nélkül
  Durata spectacolului: 1 oră (fără pauză)
  Az előadást két nyelven - magyarul és románul - játszák. A felirat mindkét nyelven biztosított. Az előadást 14 éven felüli nézőinknek ajánljuk.
  Spectacolul se joacă în limba maghiară și limba română. Subtitrarea asigurată pentru ambele limbi. Spectacol nerecomandat tinerilor sub 14 ani.
  FIGYELEM! Az előadásban stroboszkópot és erős hangeffektusokat használnak. Epilepsziás betegeknek és pacemakerrel élőknek nem ajánlott!
  ATENȚIE! Spectacolul folosește stroboscop și sunete puternice. Nu este recomnadat persoanelor cu epilepsie și celor cu pace-maker.