• Venczel Péter-Moravetz Levente: Ali Baba és vagy negyven rabló

  Opera
 • 28 Mai 11:00 - 14:00
 • HU: „Az Ezeregyéj olyan gazdag, olyan csodálatos, olyan mesés, «mintha az Ezeregyéjszakából lépett volna ki». Ez az abszolút mesevilág: színpompája mellett elhalványodik minden északi mese, ebben a könyvben valóság a vágyálom, amelyet a nyugati ember ezzel a névvel jelöl: „mesés Kelet”. Olvasása felér egy egzotikus utazással. Hogy a felnőtt olvasóra is oly nagy a hatása, azt talán két oknak lehet tulajdonítani: egyrészt, hogy az emberben megszépült új életre hívja gyermekkori emlékeit, másrészt, mert mégsem csak mese a szónak gyermeki értelmében, elbeszéléseinek nagyobb része regény és novella, minden meseszerű elem ellenére mégis realista ábrázolása egy a miénktől különböző, színesebb és félelmetesebb világnak, olyan világnak, amely a késő Rómára emlékeztet, Apuleius világára.”
  (Szerb Antal)

  Szerb Antal írja A világirodalom történetében: az északi mesék hősei erdőkben találkoznak boszorkákkal, óriásokkal, tündérekkel, mert az erdő félhomályával, messzeségekbe terjedésével a fausti kultúra jelképes színhelye. Az Ezeregyéjszaka meséiben a szereplők leásnak a föld alá, s egyszerre kőlépcsők vezetnek csodálatos palotákba. A mélyben meghúzódó, zárt, valójában világon kívüli törvények szerint berendezett barlang a mágikus kultúra jelképes színhelye.

  A barlang-jelkép azonban ott van az európai kultúra kezdetén is – mint a mitikus vagy a racionális világértelmezés kerete (gondoljunk a mindentudó Szibilla barlangjára vagy a platóni filozófia barlang-hasonlatára) – sőt a középkor lovagi költészetében is megtaláljuk (a Tannhäuser Vénusz-barlangja). Aztán az alchimisták, a reneszánsz piperkőc tudorai, végül a felvilágosodás intellektualizáló mágusai egyre inkább a fausti erdő foglyaivá váltak. Annyira, hogy a jól olajozott tudós gépezetek egyre erősebb, egyre kínzóbb dübörgésének korában még a franciszkánus életérzés halk, ember- és természetközeli fohásza is immár meghallhatatlan sóhajjá gyöngül.

  Szükségünk van Kelet mágikus kultúrájának jelképes színhelyeire is. Legalább egy felejthetetlen estére. A kultúrák aggasztó csatáinak idején legalább a szimbólumok megbékélnek.
  Tóthfalusi Hajnal

  RO: Ali Baba și vreo patruzeci de hoți este un musical de familie în două acte, compus de Péter Venczel pentru copii și pentru toți cei care doresc să se simtă din nou copii, pe un libret de Levente Moravetz. Soliștii, corul, orchestra și corpul de balet ai Operei Maghiare, vă invită într-o călătorie exotică în lumea binecunoscutului basm oriental, adaptat cu umor și bună dispoziție realității lumii actuale. Copiii mici și ,,mari” vor savura astfel povestea Șeherezadei din O mie și una de nopți, într-o variantă inedită, basmul original fiind un pretext pentru realizarea unui spectacol colorat, plin de viață, cu o intrigă interesantă, replici spumoase și muzică bună.

  Musicalul este supratitrat în limba română!
  Vă așteptăm cu drag!

  Venczel Péter - Moravetz Levente
  ALI BABA ÉS/VAGY NEGYVEN RABLÓ
  Családi musical két részben

  Vezényel: Kulcsár Szabolcs

  Ali Baba, szegény testvér: Ádám János
  Fatime, Ali Baba felesége: Veress Orsolya
  Yuszuf, Ali Baba és Fatime fia: Gergely Arnold
  Kaszim, gazdag testvér: Madarász Lóránt
  Leila, Kaszim felesége: Hary Judit
  Meriem: Covacinschi Yolanda
  Abu Hasszan, rablóvezér: Szilágyi János

  Rablók:
  Szam Tan, hadilábon áll a matematikával: Rigmányi István
  Hü Le Fi, butaságokat mond, kérdez és cselekszik: Varga Attila
  Jumur Zsák: Sándor Árpád
  Pi Pec, szép fiúnak hiszi magát: Mányoki László
  Be Fal, fő foglalatossága az étkezés: Veress László
  Draku Ladzsin, a vérszomjas: Jakab Zoltán

  Kharoszán város lakói
  Imám, a vallási közösség vezetője: Rétyi Zsombor
  Nyalat, az édességárus: Kovács Ferenc
  Fü Ged-Dzsin, a gyümölcsárus: Naphegyi Béla
  Süket Achmed, a vargamester: Plesa Róbert
  El-Nyú Vasztlak, fűszerszám kereskedő: Maneszes Márton
  Beh Tán Torog, a kávéház tulajdonos: Szacsvai Zsigmond
  Szimona, táncosnő: Pataki Enikő
  Fayszal, első férfi: Petres István

  Díszlettervező: Venczel Attila
  Jelmeztervező: Vancea Veronica
  Koreográfus: Dévényi Ildikó
  A koreográfus munkatársa: Rusu P. Gabriela

  Hangversenymester: Barabás Sándor, Ferenczi Endre
  Ügyelő: Vincze Beáta
  Súgó: Kostyák Sz. Júlia
  A rendező munkatársa: Venczel Péter

  Rendező: Moravetz Levente