• Palatul Rhédey
  1 recenzie

 • Clădirea Palatului Rhédey, situată în Piața Unirii, a aparținut de-a lungul timpului mai multor proprietari și a trecut prin mai multe faze de construcție.

  Clădirea a intrat în proprietatea familiei Rhédey în secolul al XVIII-lea.

  În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, palatul a fost transformat de către János-Mihály Rhédey, devenind un edificiu cu două etaje și curte interioară.

  Clădirea este realizată în plan dreptunghiular, fațadele remarcându-se prin soclul de piatră, un brâu îngust și cornișa principală sprijinită pe console. Pe colțurile fațadei se află lesene reprezentând monograma RJ și blazonul familiei Rhédey.

  Pe fațada sudică se află o placă din marmură neagră, cu bogate elemente decorative: scoici, mască de teatru şi liră. Aceasta a fost amplasată în anul 1892 pentru a evidenția clădirea în care a avut loc primul spectacol în limba maghiară din oraş.

  Pe faţada sudică dinspre curte, lângă intrarea în curte din gang, se poate vedea o placă din calcar cu inscripţia - bulcsesdi/sára épitette/anno 1698 (Sara de Bulceşti a construit-o în 1698) - care înconjoară un scut renascentist cu blazonul în relief al comanditarului, reprezentând un leu ţinând în gheare o floare.

  În anul 1899 clădirea a devenit o casă de raport, încăperile de la parter servind drept locație unor prăvălii.

  La începutul secolului XX, în clădire funcţiona Banca de Industrie, iar din anul 1920 edificiul adăpostea casinoul românesc şi primul oficiu de prefectură românesc.

  Începând din anul 1942 încăperile de la primul etaj sunt închiriate de către diferite asociaţii culturale.

 • recenzii

  5.0
  (1 recenzii)

  Lasă-ne o recenzie


  Patricia Maria
  1 Mai 2017
  5