• A Barabás Miklós Céh Kolozsvári Csoportjának Kiállítása

  Exhibition
 • 18 Ianuarie 18:00 - 19 Ianuarie 06:00
  Găzduit de:
 • A Kolozs Megyei Tanács alárendeltségébe tartozó Kolozsvári Művészeti Múzeum a Barabás Miklós Céhhel közösen meghívja Önöket a Barabás Miklós Céh kolozsvári csoportjának éves képzőművészeti kiállításának megnyitójára, amelyre csütörtökön, 2017. január 18-án 18 órától kezdődően kerül sor a Művészeti Múzeum időszaki kiállítóterében (földszint).

  A romániai magyar képzőművészeket tömörítő, 175 tagú Barabás Miklós Céh legnépesebb, kolozsvári csoportja immár hagyományosan, minden év januárjában rendezi meg értékfelmérő kiállítását. A Céh tavaly országos kiállítással jelentkezett a Kolozsvári Művészeti Múzeumban, amelyen több mint másfél száz művész vett részt. De ilyen nagyszabású rendezvényre csak négy-öt évente kerülhet sor.

  Az éves, értékfelmérő tárlatok, amilyen ez a mostani is, a helyi értékeket vonultatják föl: a kolozsvári és Kolozsvár környéki művészek közelmúltban készült munkáiból nyújtanak ízelítőt. Tematikai és stiláris megkötés nélkül, csupán a minőségre koncentrálva, a legnagyobb változatosságban sorakoztatják fel a Barabás Miklós Céhbe tömörült alkotók kínálatát. Festők, szobrászok, grafikusok, keramikusok, üveg-, textil- és fotóművészek a huszonévesektől a száz felé közelítőkig mutatják be egy-két munka erejéig múlt évi termésük színe-javát.

  A változatosság azonban nem csupán a műfaji sokrétűségre vonatkozik. A Barabás Miklós Céh tagsága ugyanis nem egyfajta művészeti ideológia mentén szerveződött. Berkeiben a legkülönfélébb művészi hitvallású alkotók kaptak helyet. Ilyenformán a klasszikus hangvételű munkáktól a posztmodernig, a figuralitás jegyében fogantaktól a geometriai és lírai absztraktig, a legkülönbözőbb technikában megvalósított művészi alkotások vallanak készítőik érzelem- és gondolatvilágáról, elképzeléseikről, újszerű kísérleteikről. Hagyomány és nyitás a legkorszerűbb kifejezési formák felé – alakulásától ez jellemezte a Barabás Miklós Céh alkotógárdáját. A legnemesebb erdélyi hagyományok továbbélésének és sajátos, 21. századi változatainak példáival találkozhatunk ezen a tárlaton is, de ugyanakkor azzal a totális szabadsággal is, amely korunk művészetét, a mindenkori avantgárdot jellemzi.

  A BMC mintegy hatvan tagot számláló kolozsvári csoportja és meghívottaik a gondolkodás- és ízlésbeli sajátosságok felszínre hozatalával, színekbe, fényekbe, formákba konkretizálásával érzékeltetik a régió sajátosságait, vallanak ars poeticájukról, alakítják a stílusok sajátos találkozóhelyévé a barokk palota tágas tereit.

  A kiállítás megnyitóján felszólal majd dr. Lucian Nastasă-Kovács, a Kolozsvári Művészeti Múzeum menedzsere; Kolozsi Tibor, a Barabás Miklós Céh elnöke; Németh Júlia műkritikus és dr. Bordás Beáta, a kiállítás kurátora.