• Zorba

  Opera
 • 29 Octombrie 18:30 - 22:30
 • Zorba
  Mikis Theodorakis / Lorca Massine

  Balet în două acte (23 de scene) pe un libret de Lorca Massine, după romanul Zorba Grecul de Nikos Kazantzakis

  Spectacolul de balet Zorba este una dintre formele inedite pe care le-a îmbrăcat mitul grecului Zorba – reprezentant al omului modern, nonconformist, și simbol al dragostei pentru viață, tânjind în permanență după libertate și independență. Prima materializare a acestui mit s-a făcut în romanul scriitorului grec Nikos Kazantzakis, căruia i-au urmat ecranizarea lui Michael Cacoyannis și, în anul 1988, baletul creat de coregraful american Lorca Massine, pe muzica renumitului compozitor grec Mikis Theodorakis.

  Baletul Zorba a fost reprezentat în premieră mondială la data de 6 august 1988 la Arena di Verona și doi ani mai târziu, la 19 octombrie 1991, la Marele Teatru din Varșovia (la ora actuală Teatrul Național), fiind preluat apoi pe scene din întreaga lume. Versiunea de la Varșovia, semnată de coregraful Lorca Massine a fost readusă în fața publicului polonez de aproximativ 150 de ori.

  Povestea vorbește despre John, un turist american care ajunge pe tărâmul grecesc, dorind să ia contact cu obiceiurile locului și să se integreze în noul mediu. Se îndrăgostește de Marina, o tânără din partea locului, deja promisă grecului Yorgos. În mijlocul ostilității tot mai pronunțate arătate străinului de către băștinași, apare Zorba – un exilat ,,fără identitate”, un om liber, care, mai mult pentru a înfrunta destinul, decide să îl ajute pe John, relevându-i adevărata semnificație a dansului, ca simbol al eliberării, capabil de a exprima atât bucurie, cât și tristețe.

  Vă propunem un spectacol de excepție, în care melodiile memorabile, multe dintre ele preluate din filmul lui Cacoyannis cu același nume, completate prin intervenții vocale și corale, acompaniind parcursul coregrafic conceput de Lorca Massine și interpretat de soliștii și ansamblul de balet al instituției noastre, vă vor transpune în minunatul spațiu al peisajelor grecești!

  FLAVIU MOGOȘAN - Dirijor
  LORCA MASSINE (invitat) - Coregrafia și libretul, conceptul scenografic
  VALENTIN CODOIU - Adaptare scenografică
  MĂDĂLINA MÂNZAT (invitată) - Lighting designer

  MIRCEA MUNTEANU/ AUGUSTIN GRIBINCEA - John
  DAN HAJA/ LUCIAN BACOIU - Zorba
  ANDREEA JURA/ DOINA ANAMARIA FLOREA/ ADELINA FILIPAȘ - Marina
  AUGUSTIN GRIBINCEA/ MIRCEA MUNTEANU - Manolio
  LIANA TALOȘ/ DANIELA DRĂGUȘIN/ GABRIELA SIMA - Madam Hortance

  RODICA BACOIU, LAURA POP, DORINA LUCACIU, OFELIA MĂRGINEAN, DALIA COSTEA, PATRICIA CENAN, INGRID POKA, DIANA GROZA, ROXANA COCIȘ, IULIANA DANE, POLINA STĂNESCU, RALUCA PERDE, CRISTINA TODA, CRISTINA BOBOC, ALINA NEGRU ANTONELA OANCEA, ENIKO FĂRCAȘ - Fete

  OCTAVIAN POPA, RADU SÂNTIMBREAN, ROMULUS PETRUȘ, VALENTIN MIHĂILĂ, RĂZVAN BOAR, PAUL CUIBUS, TUDOR STUPAR, ROBERT KALMAN, MATEI HOLELEU, ANTONIU MON, MARIUS TODA, DANIEL MOGA - Băieți

  LIZA KADELNIK - Marina

  ORCHESTRA, CORUL, SOLIȘTII ȘI ANSAMBLUL DE BALET AL OPEREI NAȚIONALE ROMÂNE CLUJ-NAPOCA

  EMIL MAXIM - Maestru de cor
  CORNELIU FELECAN - Dirijor cor
  ANNA KRZYSKOW (invitată) - Asistență coregrafie
  MAGDY M. HAWASH - Asistență scenografie
  Pr. FLORIN CĂTĂLIN GHIȚ - Consultant lingvistic/ Traducerea libretului din limba greacă
  DAN LUPEA - Regie scenă culise