• Bărbierul din Sevilla

  Opera
 • 27 Aprilie 18:30 - 22:30
 • BĂRBIERUL DIN SEVILLA
  IL BARBIERE DI SIVIGLIA
  GIOACHINO ROSSINI

  DISTRIBUȚIE
  Dirijor: David Crescenzi
  Regia artistică: Emil Strugaru
  Scenografia: Andrei Șchiopu

  Figaro, bărbier din Sevilla: Geani Brad
  Rosina, pupila lui Bartolo: Adriana Feșteu (invitată)
  Contele Almaviva: Sergiu Săplăcan (invitat)
  Don Bartolo, doctor în medicină: Cristian Hodrea
  Don Basilio, maestru de muzică: Andrei Nicoară (debut)
  Berta, cameristă: Liza Kadelnik
  Fiorello, servitorul lui Almaviva: George Godja
  Ofițerul: în curs de stabilire
  Ambroggio: Emil Rădulescu Chioreanu

  Acompaniamentul recitativelor: Adela Bihari

  Orchestra și Corul de bărbați al Operei Naționale Române Cluj-Napoca

  Maestru de cor: Emil Maxim
  Dirijor cor: Corneliu Felecan
  Regie scenă culise: Cristina Albu

  DESCRIERE

  Operă în trei acte pe un libret de Cesare Sterbini, după piesa Le Barbier de Séville de Pierre Beaumarchais

  Una dintre cele mai comice, animate și așteptate opere din câte s-au scris vreodată, Bărbierul din Sevilla de Gioachino Rossini, creează mereu bună dispoziție în sala noastră de spectacol, fiind întâmpinată, la fiecare reprezentație, cu aplauze furtunoase din partea publicul clujean.

  Spectacolul îl readuce în lumina reflectoarelor pe Figaro, bărbierul spaniol plin de umor, curajos și romantic, care conferă farmec poveștii de dragoste dintre neliniștitul Conte Almaviva și frumoasa Rosina. Creația lui Gioacchino Rossini a înregistrat un succes răsunător chiar de la premiera sa absolută din anul 1816, atunci când a fost prezentată sub titlul inițial, sugestiv de altfel, ,,Almaviva” (Inutila precauțiune). Veselul bărbier ține și în prezent capetele de afiș ale teatrelor de operă din întreaga lume.

  În fermecătoarea și colorata Sevilla a secolului XVIII, Figaro este bărbierul iubit de întregul oraș, care ajută la împlinirea marii iubiri dintre Rosina și Contele Almaviva. Provocarea este, însă, mare, deoarece frumoasa Rosina este dorită și de tutorele său bătrân, Bartolo, care are avantajul ajutorului lui Basilio, maestrul de muzică al tinerei.

  Atmosfera amoroasă și comică a operei este dată de multele tertipuri la care apelează Contele Almaviva și Figaro pentru a se apropia de frumoasa iubită și a-i declara dragostea. Scena finală, în care Figaro și Contele pătrund în casa Rosinei în miez de noapte, urcând pe scara sprijinită de balconul ei, este cea care dă un suflu și mai pasional capodoperei bufe în trei acte. Inima Rosinei cunoaște bucuria deplină în momentul în care Almaviva îi oferă în genunchi dragostea, averea și numele. Părtaș la declarația înflăcărată este și profesorul Basilio, mituit de adversarii lui Bartolo, care devine martorul căsătoriei dintre îndrăgostiți. Bătrânul și încruntatul Bartolo sosește prea târziu pentru a mai opri uniunea și este consolat doar de renunțarea lui Almaviva la zestrea Rosinei, care îi va rămâne lui.

  Spectacolul are două pauze şi se încheie în jurul orei 21.45