• Despre „Pelinul negru“ cu Ioana Nicolaie și invitații săi

  Public reading
 • 23 Februarie 18:30 - 22:30
  Găzduit de:
 • Editura Humanitas vă aşteaptă vineri, 23 februarie, ora 18.30, la Librăria Humanitas din Cluj, la o întâlnire cu Ioana Nicolaie, Ioana Both și Mihaela Ursa despre „Pelinul negru“, unul dintre cele mai apreciate romane ale anului trecut, câștigător al Premiului pentru proză al Revistei Ateneu și desemnat Cartea anului 2017, la categoria Literatură română a concursului inițiat de Librăriile Cărturești.

  „Cernobîl înseamnă «pelinul negru» sau «iarba neagră», căci explozia centralei nucleare din aprilie 1986 nu se putea petrece decât într-o zonă a negrului, a amărăciunii. Am scris Pelinul negru şi ca o formă de revoltă, deşi mărturisesc că n-a fost uşor să plonjez în dramă şi să o deşir scriitoriceşte.
  Am copilărit, fără nici cea mai mică bănuială, într-un loc contaminat radioactiv. Abia când am început să simt pe propria-mi piele urmările, am înţeles cât de acută era grozăvia, şi câtiva ani m-am întrebat continuu cine e de vină, de ce nu răspunde nimeni pentru marile catastrofe, cum există atâtea victime subînţelese, care n-au deloc glas.
  Nu mi-am putut răspunde altfel decât scriind „Pelinul negru“ – punctul de vedere e al unei fetiţe născute la câteva luni după dezastru a cărei existenţă e ca o frânghie care, pe măsură ce calci, se tot subţiază, până devine o sforicică ce sfârşeşte, inevitabil, prin a se rupe. Iar căderea nu înseamnă strivirea pur şi simplu de asfalt, ci scufundarea din uman în subuman.“ (IOANA NICOLAIE)