• Artă de Yasmina Reza

  Theatre
 • 14 Martie 19:00 - 22:00
 • ARTĂ
  de Yasmina Reza
  traducere de Violeta Popa

  regia: Sorin Misirianţu
  scenografia: Răzvan Şuhan, Radu Bogdan Lucian

  Distribuţia:
  Serge: Dan Chiorean
  Marc: Sorin Misirianţu
  Yvan: Ruslan Bârlea

  regia tehnică: Constantin Pojonie
  lumini: Jenel Moldovan
  sonorizare: Vasile Crăciun

  Yasmina Reza s-a născut în 1959 şi a scris cinci piese de teatru în zece ani, toate traduse şi jucate în lumea întreagă, dar este cunoscută în principal ca autoare a piesei Artă, pusă în scenă în 1994 la Comédie des Champs Elysées (unde s-a jucat mult timp cu casa închisă), apoi la Berlin şi Londra. Piesa a fost distinsă cu Marele Premiu „Molière“ pentru cel mai bun autor şi cel mai bun spectacol (în 1995), cu Evening Standard Award for Best Comedy (1996), apoi cu Laurence Olivier Award for Best Comedy (1997).

  Yasmina Reza a studiat sociologia şi arta dramatică. Studentă a clasei de actorie a lui Jacques Lecoq, a jucat cîţiva ani în diverse companii de teatru, în piese de Molière, Marivaux, Sacha Guitry (...).

  În Artă ne confruntăm cu o situaţie insolită (achiziţionarea unui tablou alb, cu dungi albe pe un fond alb) şi un trio masculin - Marc, Serge, Yvan - tipuri ale intelectualului de sfîrşit de secol XX, care asigură vivacitatea dialogului şi strălucirea piesei. Terorismul estetic doctrinar, dar şi moral, cultivarea absurdului doar de dragul uzanţelor mondene, ironizarea cvasiparodică a variatelor teorii psiho-artistice îşi află, în acest spaţiu dialogal, un minunat pretext de extrapolare. Piesa poate fi citită şi ca o parabolă a întregii societăţi a sfîrşitului de mileniu.

  Informaţii preluate din prefaţa la ediţia în limba română

  a pieselor Yasminei Reza scrisă de Dan C. Mihăilescu

  Recomandare de vârstă: 14+

  Prețul biletelor:
  25 lei, 20 lei;

  10 lei - reducere pentru elevi, studenţi şi pensionari.

  Data premierei: duminică, 4 mai 2008