• Strada în Oglindă (Strada Iuliu Maniu)
  2 recenzii

 • Strada în Oglindă este considerată obiectiv turistic unic în Transilvania.

  Clădirile gemene care flanchează intrarea dinspre Piața Unirii sunt construite în stilul haussmannian, conform căruia imobilele trebuie să fie identice de o parte și de alta a străzii.

  Georges-Eugène, Baron Haussmann (1809 – 1891) a fost un urbanist francez, care a sistematizat într-o concepție modernă Parisul. El a impus stilul arhitectural haussmannian, specific multor clădiri din Paris, Viena, dar și bulevardului Magheru din București.

  Clădirile au fost construite la sfârșitul secolului al XIX-lea, după planurile arhitectului budapestan Alpar Ignac, la solicitarea Statusului Romano-Catolic, căruia îi aparținea terenul primit de la municipalitate ca o compensație pentru faptul că au fost dărâmate construcțiile din jurul Bisericii Sfântul Mihail.

  Cele două clădiri, aproape identice, au fost ridicate în plan dreptunghiular, având câte 3 porți la intrare. Colțurile de la intersecția străzii Iuliu Maniu cu Piața Unirii sunt rotunjite și prezintă câte o turlă acoperită cu coifuri bogat decorate.

  Se remarcă fațadele în stil neobaroc, ornamentate cu măști grotești, frunze, flori, ghirlande.

  Strada în Oglindă face acum legătura între Biserica Sfântul Mihail și Catedrala Mitropolitană. Ea poartă numele marelui om politic Iuliu Maniu, fost prim-ministru şi personalitate cu rol marcant în unirea Transilvaniei cu România.

 • GALERIE FOTO

 • recenzii

  5.0
  (2 recenzii)

  Lasă-ne o recenzie


  Kairos Invitatii
  20 Noiembrie 2016
  5

  Lasa calculatorul sa lucreze pasiv pentru bani, alege pachetul pe care-l vrei si castigul tau poate sa fie (597$-4$/zi)(1577$-10.8$/zi)(2777-19$/zi) pt inchirierea pc. sau laptop personal prin internet. Inscrie-te: https://cabinet.kairosplanet.com/register/#b8ecac. Detalii:0741125771


  Sikossu Bro
  13 Februarie 2016
  5