• Palatul Justiției
  3 recenzii

 • Palatul Justiției este situat la intersecția Pieței Ștefan cel Mare cu Calea Dorobanților din Cluj-Napoca.

  Construită în perioada 1898-1902 după planurile arhitectului Gyula Wagner, clădirea servește drept sediu mai multor instanțe judecătorești, printre care și Curtea de Apel Cluj.

  De-a lungul timpului, aici și-au desfășurat activitatea și alte instituții: Biblioteca Judeţeană Octavian Goga din Cluj, Editura Kriterion, Facultatea de Ştiinţe Economice, Şcoala Populară de Artă, Notariatul de Stat etc.

  Din punct de vedere arhitectural, corespunde stilului eclectic, fiind una dintre clădirile reprezentative pentru arhitectura începutului de secol XX.

  Construcția are forma unui patrulater neregulat, având două intrări, una prin fațada nordică și cealaltă prin fațada vestică.

  Intrările prezintă câte un portic alcătuit din coloane dorice, care susțin balconul aflat la primul etaj.

  Fațadele conțin bogate decorațiuni realizate din teracotă și piatră de Viștea. Frizele au fost ornamentate cu motive vegetale, ghirlande, console și figuri rondo-bosso. Arcele, ancadramentele ferestrelor și cornișele sunt decorate cu figuri umane sculptate în piatră.

  Ceea ce impresionează la acoperișul fațadei vestice este cupola de 8,6 metri înălțime, ornamentată cu piese din fier forjat și cu o învelitoare alcătuită dintr-un strat de solzi de eternit.

  Pe frontispiciul clădirii dinspre piață poate fi admirată statuia Justiției.

 • recenzii

  4.33
  (3 recenzii)

  Lasă-ne o recenzie


  Kairos Invitatii
  20 Noiembrie 2016
  5

  Lasa calculatorul sa lucreze pasiv pentru bani, alege pachetul pe care-l vrei si castigul tau poate sa fie (597$-4$/zi)(1577$-10.8$/zi)(2777-19$/zi) pt inchirierea pc. sau laptop personal prin internet. Inscrie-te: https://cabinet.kairosplanet.com/register/#b8ecac. Detalii:0741125771


  Adrian Balint
  22 Iulie 2015
  5


  Rudolf Haagen
  19 Mai 2015
  3