• Cetatea Clujului
  3 recenzii

 • Zidurile Vechi ale Cetății Clujului reprezintă o parte din cetatea de fortificație a orașului antic roman Napoca, reconstruit pe locul vechii așezări dacice, Napuca, menționată de către geograful grec Claudius Ptolemeu.

  Prima atestare documentară a Cetății Clujului datează din anul 1173, sub denumirea de Clus. Orașul a cunoscut însă și alte denumiri: Kolozsvár, în limba maghiară, și Klausenburg, în limba germană. Klausenburg a fost una dintre cele 7 cetăți medievale săsești din Transilvania. Primul nume românesc al orașului a fost Cluș, scris uneori și Klus. Denumirea actuală - Cluj-Napoca - datează din anul 1974.

  Ridicarea primei incinte fortificate a orașului se plasează temporal după invazia tătară din anul 1241, putându-se asocia cu colonizarea localității cu oaspeți germani de către Ștefan al V-lea (1265-1270) sau cu transformarea Clujului în oraș liber regal (civitas regia) de către Carol Robert de Anjou (1316).

  Teritoriul ocupat de această primă incintă de fortificații era de cca 7 ha, piața centrală a orașului vechi fiind situată în actuala Piață a Muzeului.

  Turnul Pietrarilor, cunoscut și sub numele de Turnul Cetății Vechi, se afla în colțul sud-estic al incintei, fiind refăcut în sec. al XVI-lea și încorporat în sec. al XVII-lea în clădirea închisorii orașului. În prezent, aici funcționează Muzeul de Speologie "Emil Racoviță", în administrarea Primăriei Municipiului Cluj-Napoca.

  Având în vedere dezvoltarea oraşului, în anul 1405 regele Sigismund de Luxemburg acordă clujenilor privilegiul ridicării unor noi ziduri de apărare. Se ajunge astfel la o a doua incintă fortificată, cuprinzând cca 45 ha.

  În sec. XV-XVII, fortificaţiile au fost completate prin ridicarea şi consolidarea unor turnuri şi bastioane, în colţurile cetăţii, la porţile oraşului sau intermediar.

  Turnurile oraşului au fost demolate începând cu sec. al XVIII-lea, pentru ca fenomenul să ia amploare în sec. al XIX-lea.

  Singurele turnuri păstrate până astăzi sunt: Turnul Săpunarilor (Pompierilor), păstrat parţial, şi Turnul Croitorilor, ridicat în colţul sud-estic al celei de-a doua incinte de apărare a Cetăţii Clujului.

 • recenzii

  5.0
  (3 recenzii)

  Lasă-ne o recenzie


  Kairos Invitatii
  20 Noiembrie 2016
  5

  Lasa calculatorul sa lucreze pasiv pentru bani, alege pachetul pe care-l vrei si castigul tau poate sa fie (597$-4$/zi)(1577$-10.8$/zi)(2777-19$/zi) pt inchirierea pc. sau laptop personal prin internet. Inscrie-te: https://cabinet.kairosplanet.com/register/#b8ecac. Detalii:0741125771


  Rusu Mihai
  25 Mai 2016
  5
  peisaj

  Cea mai frumoasa panoramaba Clujului. este si un parc in spatele hotelelui.


  Sikossu Bro
  13 Februarie 2016
  5