• Biserica Reformată de pe Ulița Lupilor
  3 reviews

 • Biserica Reformată de pe Ulița Lupilor este considerată una dintre cele mai valoroase construcții în stil gotic din Transilvania, fiind înscrisă pe lista oficială a monumentelor istorice.

  Istoria Bisericii Reformate este una tumultoasă. Construcția sa începe în anul 1487 sub supravegherea călugărilor franciscani minoriți, fiind finalizată în anul 1510.

  În anul 1579 este încredințată călugărilor romano-catolici iezuiți de către Principele Ardealului Cristofor Báthory.

  Gabriel Bethlen și Dieta de la Cluj atribuie biserica reformaților calvini în anul 1622.

  Biserica are aspectul unui castel medieval, motiv pentru care a fost denumită Biserica Cetate. De altfel, edificiul a mai fost denumit de-a lungul timpului și Biserica Reformată Centrală sau Biserica Reformată de pe Ulița Lupilor.

  Ulița Lupilor este una dintre cele mai vechi străzi din Transilvania, fiind menționată în documentele medievale ca Platea Luporum. După anul 1918, denumirea sa a fost schimbată în strada Mihail Kogălniceanu.

  Biserica Reformată este cea mai mare construcție gotică de tip sală (cu o singură navă) din Transilvania și din sud-estul Europei, impresionând prin dimensiunile sale: 34 metri lungime, 15 metri lățime și 19 metri înălțime.

  Mobilierul datează din secolul al XV-lea, fiind realizat de meșterii bistrițeni.

  Orga în stil rococo din anul 1766 este a doua ca mărime după orga Bisericii Negre din Brașov.

  Biserica Reformată deține o impresionantă colecție de blazoane și steme aparținând nobililor transilvăneni, realizată la sfârșitul secolului al XIX-lea de pastorul Gergely Herepei.

  În fața Bisericii Reformate poate fi admirată Statuia Sfântului Gheorghe omorând balaurul, o copie a celei realizate în anul 1373 de sculptorii clujeni Gheorghe și Martin, la comanda lui Carol al IV-lea, aflată în prezent în incinta Palatului Regal Hradciani din Praga.

 • PHOTO GALLERY

 • reviews

  5.0
  (3 reviews)

  Give us a rating


  Kairos Invitatii
  20 November 2016
  5

  Lasa calculatorul sa lucreze pasiv pentru bani, alege pachetul pe care-l vrei si castigul tau poate sa fie (597$-4$/zi)(1577$-10.8$/zi)(2777-19$/zi) pt inchirierea pc. sau laptop personal prin internet. Inscrie-te: https://cabinet.kairosplanet.com/register/#b8ecac. Detalii:0741125771


  Sikossu Bro
  13 February 2016
  5


  Anca Muntean Itu
  12 December 2015
  5