• Catedrala Mitropolitană
  2 recenzii

 • Catedrala Mitropolitană "Adormirea Maicii Domnului" este situată în Piaţa Avram Iancu din Cluj-Napoca.

  Lucrările de construcţie au început în perioada 1923-1933, la iniţiativa şi cu sprijinul episcopului Nicolae Ivan. Acestea s-au reluat după mai bine de jumătate de veac, din iniţiativa IPS Bartolomeu Anania, fiind finalizate în anul 2000.

  Edificiul a fost înălţat conform tradiţiei bizantin-ortodoxe, după planurile arhitecţilor Constantin Pomponiu şi George Cristinel.

  Faţada principală este flancată de două turnuri, cuprinzând un fronton de ample dimensiuni şi încoronat de o cruce de piatră.

  În interior sunt numeroase coloane, cele mai multe scunde şi decorate cu elegante motive geometrice, florale, zoomorfe, întâlnindu-se şi cunoscutul motiv al frânghiei răsucite.

  Sunt prezente aici tribunele, conform arhitecturii bizantine. Pictura catedralei a fost realizată de Anastasie Demian şi Catul Bogdan, iar iconostasul cu motive brâncoveneşti de Gheorghe Rusu.

  Catedrala a fost înzestrată cu o monumentală iconografie, în stil mozaic, executată cu mozaic de Murano de către o echipă de artişti ieşeni condusă de pictorul bisericesc Virgil Moraru.

 • recenzii

  5.0
  (2 recenzii)

  Lasă-ne o recenzie


  Kairos Invitatii
  20 Noiembrie 2016
  5

  Lasa calculatorul sa lucreze pasiv pentru bani, alege pachetul pe care-l vrei si castigul tau poate sa fie (597$-4$/zi)(1577$-10.8$/zi)(2777-19$/zi) pt inchirierea pc. sau laptop personal prin internet. Inscrie-te: https://cabinet.kairosplanet.com/register/#b8ecac. Detalii:0741125771


  Gina Stoica
  20 Iulie 2016
  5