• Biserica Sfântul Mihail Cluj
  2 reviews

 • Biserica Sfântul Mihail este unul dintre cele mai vechi monumente de arhitectură gotică din Transilvania.

  Lucrările de construcţie a bisericii au început în anul 1316, ca urmare a acordării rangului de oraş (civitas) Clujului de către Carol Robert de Anjou. Acestea s-au finalizat în anii 1430, în timpul domniei lui Sigismund de Luxemburg, ale cărui trei blazoane împodobesc frontonul porţii vestice.

  Naosul bisericii împreună cu sanctuarul are 70 de metri lungime și o lăţime de 24 de metri, dintre construcţiile gotice din Transilvania fiind depăşit în dimensiuni doar de Biserica Neagră din Braşov.

  Amenajările gotice originale din interior s-au pierdut aproape în totalitate, păstrându-se doar scheletul amvonului şi câteva fragmente de fresce scoase la iveală la ultima restaurare. Aceasta se datorează faptului că biserica a fost utilizată din 1545 de către protestanţi, care au îndepărtat dotările de ordin catolic.

  În 1716 catolicii au recuperat biserica de la unitarieni cu ajutorul armatei şi începând cu anii 1740 au amenajat biserica cu mobilier baroc.

  Cea mai frumoasă bucată a mobilierului este amvonul, acesta fiind cel mai fastuos ornament bisericesc baroc din Transilvania. Lucrarea este opera lui Johannes Nachtigall, coroana fiind modelată de Anton Scuchbauer.

  Biserica avea iniţial cinci altare în stil baroc, din care astăzi mai există doar două. Cel mai renumit este altarul cu cei trei crai de la Răsărit aflat în capela sudică. Acesta a fost modelat de Anton Schuchbauer şi aurit de Georg Grasser în perioada 1747–1750. Este împodobit de 16 statui.

  Imaginea de altar este cea mai valoroasă pictură a bisericii, fiind o operă în stil baroc târziu a meşterului austriac Franz Anton Maulbertsch datată în jurul anului 1748 - Închinarea regilor magi.

  Pictura în ulei realizată pe pânză, cu dimensiunea de 87×171 cm, a fost adusă de paroh din Viena. Figura centrală a picturii este Maria, care îl ţine cu mâna stânga pe Isus care-i stă pe genunchi, Fecioara îndreptându-şi privirea spre acesta.

  Biserica a fost amenajată cu piese de mobilier neogotic în anii 1870. În locul vechiului altar baroc tâmplarul Ludovic Back a proiectat şi realizat altarul principal actual, câştigând chiar şi un premiu la expoziţia mondială din 1873 de la Viena.

  Vitraliile pictate au fost realizate la Budapesta în perioada 1893–1912, cu scene din Biblie.

  Cele mai bine păstrate fragmente din frescele vechi se pot vedea azi în capela Schleunig, la dreapta de poarta principală vestică, şi pot fi admirate în special părţile superioare ale compoziţiei de pe peretele nordic. Deasupra se conturează o scenă din Golgota.

  (Informații oferite de domnul Gaal György)

 • reviews

  5.0
  (2 reviews)

  Give us a rating


  Kairos Invitatii
  20 November 2016
  5

  Lasa calculatorul sa lucreze pasiv pentru bani, alege pachetul pe care-l vrei si castigul tau poate sa fie (597$-4$/zi)(1577$-10.8$/zi)(2777-19$/zi) pt inchirierea pc. sau laptop personal prin internet. Inscrie-te: https://cabinet.kairosplanet.com/register/#b8ecac. Detalii:0741125771


  Sikossu Bro
  13 February 2016
  5