• Pădurea Hoia
  2 recenzii

 • Pădurea Hoia este situată în partea vestică a municipiului Cluj-Napoca, în apropierea Parcului Naţional Etnografic „Romulus Vuia".

  Este unul dintre cele mai îndrăgite locuri de agrement ale clujenilor, existând aici un Bike Park şi practicându-se şi alte sporturi, cum ar fi: paintball, airsoft, tirul cu arcul.

  În Pădurea Hoia se pot întâlni mai multe specii de arbori, dintre care amintim: carpenul, cornul, alunul, mărul sălbatic, salcâmul, gorunul etc., precum şi numeroase poieni înflorite în care, periodic, se desfăşoară diferite concerte.

  Fauna este reprezentată de mamifere (şoareci de câmp, pisici sălbatice, vereriţe, mistreţi, iepuri de câmp, guşteri, lilieci etc.) şi păsări (mierle, cuci, cucuvele etc.).

  În partea nord-vestică se află Pârâul Lungul, care a săpat Cheile Baciului - arie protejată de interes naţional, unde sunt conservate in situ elemente fosilifere din Oligocen.

  Pădurea Hoia este cunoscută pentru fenomenele paranormale petrecute aici, dar care nu au fost supuse până în prezent unei cercetări riguroase. În anul 1968 un clujean a fotografiat un OZN, fotografie care pare autentică, după părerea specialiştilor.

  Din anii 60, profesorul Alexandru Sift s-a ocupat de studiul fenomenelor luminoase, magnetice şi radiologice petrecute în Pădurea Hoia, dar multe din fotografiile făcute de acesta au dispărut în mod misterios.

  Pe Dealul Hoia se află şi statuia legendarului cioban Donat, despre care se spune că ar fi anunţat autorităţile de sosirea iminentă a turcilor în secolul al XVII-lea.

  Legenda lui Donat a fost publicată pentru prima dată în anul 1901, prin grija profesorului György Versényi.

  Legenda notată de el povestea că "demult, acest Donat a fost un păstor care îşi păştea oile la marginea pădurii. Într-o noapte, la lumina lunii a văzut că turcii săpau dealul ca să devieze Someşul în valea Nadăşului, să lase oraşul fără apă. A fugit într-o suflare în oraş. A ciocănit în poarta Mănăşturului, apoi a fugit la casa sfatului. A putut să spună pentru ce a venit şi a căzut mort. A fost alertată armata şi duşmanul a fost alungat. Mai târziu, drept recunoştinţă, chipul lui Donat a fost sculptat şi amplasat pe vârful dealului, la marginea pădurii. În fiecare noapte, omul de piatră coboară de acolo să se convingă că oraşul lui drag nu este ameninţat de vreo primejdie. După care îşi umple ulciorul cu apă din Someş şi se întoarce la loc. De atunci, locul unde a fost tăiat dealul este numit Tăietura Turcului."

 • GALERIE FOTO

 • recenzii

  5.0
  (2 recenzii)

  Lasă-ne o recenzie


  Kairos Invitatii
  20 Noiembrie 2016
  5

  Lasa calculatorul sa lucreze pasiv pentru bani, alege pachetul pe care-l vrei si castigul tau poate sa fie (597$-4$/zi)(1577$-10.8$/zi)(2777-19$/zi) pt inchirierea pc. sau laptop personal prin internet. Inscrie-te cu nr de telefon: https://cabinet.kairosplanet.com/register/#b8ecac. 0741125771


  Sikossu Bro
  13 Februarie 2016
  5