• Obeliscul Carolina
  1 recenzie

 • Obeliscul Carolina este cel mai vechi monument laic din Cluj-Napoca, fiind construit în anul 1831 pe latura sudică a Pieței Centrale, în memoria vizitei la Cluj a împăratului Francisc I și a soției acestuia, Carolina Augusta, din anul 1817.

  Monumentul a fost dezvelit la 4 octombrie 1831, în cadrul unei festivități solemne, de ziua onomastică a împăratului.

  În contextul sistematizării Pieței Centrale, obeliscul a fost mutat în Piața Muzeului, unde se află și în prezent.

  Este considerat unul dintre cele mai reprezentative monumente publice neoclasice din Transilvania.

  Monumentul prezintă o bază treptată, un postament cu pilaștrii și o cornișă proeminentă. În partea superioară se găsește obeliscul propriu-zis, flancat în cele 4 colțuri de 4 statui de vulturi din calcar, ținând în plisc câte o cunună de lauri realizată din fier forjat.

  Pe latura principală a obeliscului se află un medalion cu portretul cuplului imperial, precum și stema orașului Cluj.

  Pe latura posterioară se găsește placa turnată din fontă cu o inscripție care comemorează circumstanțele înălțării obeliscului.

  Celelalte laturi imortalizează momente din timpul vizitei imperiale la Cluj (intrarea caleștii în oraș, vizita la spital).

 • recenzii

  5.0
  (1 recenzii)

  Lasă-ne o recenzie


  Kairos Invitatii
  20 Noiembrie 2016
  5

  Lasa calculatorul sa lucreze pasiv pentru bani, alege pachetul pe care-l vrei si castigul tau poate sa fie (597$-4$/zi)(1577$-10.8$/zi)(2777-19$/zi) pt inchirierea pc. sau laptop personal prin internet. Inscrie-te: https://cabinet.kairosplanet.com/register/#b8ecac. Detalii:0741125771


 • CONTACT