• Muzeul Hoștezenilor
  1 recenzie

 • Hoștezenii sunt grădinarii semilegendari ai Clujului, cei care îi aprovizionau pe domnii de la oraș cu zarzavaturi proaspete, murături, vin, lapte sau alte bunătăți, obținute în gospodăriile lor, cu grădini cultivate înțelept.

  Numele le vine cel mai probabil de la un termen german pentru suburbie, hoffstadt, devenit în maghiară hóstát.

  Sute de ani, ei au fost mulți câtă frunză și iarbă, cu casele întinzându-se pe aproape jumătate din Clujul de astăzi, unde acum se află cartierele Mărăști, Dâmbul Rotund, Iris, Bulgaria și zona Grădini-Mănăștur.

  Hoștezenii au supraviețuit colectivizării, dar apoi, în numai șase ani, între 1978 și 1984, parcă i-a înghițit pământul. Au dispărut sub lama buldozerelor care nivelau terenul pentru ridicarea blocurilor de beton din Mărăști și a giganților industriali de la periferii.

  Micul muzeu a fost amenajat pe trei etaje, în turnul din dreapta al Bisericii Reformate din Orașul de Jos (cea din dreptul Regionalei CFR).

  Acest lăcaș de cult a fost construit chiar de hoștezeni, în secolul al XIX-lea, fiind o copie a celei mai mari biserici reformate din Ungaria, cea din Debrecen.

  Muzeul poate fi vizitat marțea și joia, între orele 10.00-12.00 și 16.00-18.00. Pentru a-l vizita, trebuie să treceți mai întâi pe la sediul parohiei, care se află în clădirea din stânga bisericii.

  Pentru programarea vizitei în alte zile, ghidaj și alte detalii, îl puteți contacta pe Bányai József, la numărul de telefon 0722.365.391. Accesul este gratuit, dar donațiile pentru biserică sunt apreciate.

  Ideea constituirii muzeului a apărut în 2009, când Bányai József a vizionat un documentar de 30 de minute despre destinul hoștezenilor.

  „De atunci am început să strângem obiecte pentru muzeu, cu susținerea preotului Szekely József. S-a făcut și chetă de mai multe ori, în rândul enoriașilor, pentru a strânge banii necesari amenajării spațiilor”, spune inițiatorul muzeului.

  Obiectele expuse provin de la hoștezeni în vârstă sau de la urmași ai acestora. „Majoritatea le-am strâns de prin poduri sau din fundul dulapurilor, altele, de prin cămări și ateliere”, își aduce aminte avocatul clujean.

  După trei ani de muncă, muzeul a fost gata, fiind deschis publicului.

 • recenzii

  5.0
  (1 recenzii)

  Lasă-ne o recenzie


  Kairos Invitatii
  20 Noiembrie 2016
  5

  Lasa calculatorul sa lucreze pasiv pentru bani, alege pachetul pe care-l vrei si castigul tau poate sa fie (597$-4$/zi)(1577$-10.8$/zi)(2777-19$/zi) pt inchirierea pc. sau laptop personal prin internet. Inscrie-te: https://cabinet.kairosplanet.com/register/#b8ecac. Detalii:0741125771