• Ruinele de construcții romane
  2 recenzii

 • Situl arheologic din Piața Unirii, reprezentat de ruinele unor construcții aparținând pieței centrale a orașului roman Napoca (secolele II-III d.Hr.), a fost inaugurat în anul 2008, odată cu inaugurarea Lupei Capitolina de pe Bd. Eroilor.

  Situl este acoperit cu sticlă pe o suprafață de 82 mp, beneficiind de un sistem de iluminat ambiental.

  Așezarea numită "Napoca" sau "Napuca" a fost fondată pe malul drept al Someșului Mic, în centrul actual al Clujului. Prima mențiune a localității datează din anul 107 (sau 108), aceasta apărând pe o bornă kilometrică găsită în localitatea Aiton în anul 1758, pe drumul roman care venea dinspre Turda (Potaissa).

  Datorită dezvoltării sale deosebite, Napoca este ridicată de împaratul Hadrian la rangul de municipiu (124 d.Hr.), sub numele de Municipium Aelium Hadrianum Napoca, fiind primul municipiu din această regiune a imperiului.

  În timpul domniei lui Marcus Aurelius (160-180 d.Hr.) așezarea este avansată la rangul de colonie, sub numele de Colonia Aurelia Napoca, primind totodată privilegiul Ius Italicum, cel mai înalt statut urban din Imperiul roman, conform căruia locuitorii beneficiau de importante drepturi și avantaje materiale, inclusiv scutirea de plata impozitelor pe terenuri.

  În anii 120-123 d. Hr., Hadrian reorganizează Dacia, fiind creată Dacia Porolissensis, unitate administrativă situată la nord de Arieș și de Mureș.

  Important centru politic în timpul guvernării romane, Napoca a fost o perioadă capitala Daciei Porolissensis și sediul procuratorului, care conducea provincia.

  Primele cercetări arheologice au fost efectuate în zonă în anul 1822. Arheologii Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca au întreprins cercetări în perioada 1994-2008, fiind descoperite și vestigii neolitice, postromane și medievale.

 • recenzii

  5.0
  (2 recenzii)

  Lasă-ne o recenzie


  Kairos Invitatii
  20 Noiembrie 2016
  5

  Lasa calculatorul sa lucreze pasiv pentru bani, alege pachetul pe care-l vrei si castigul tau poate sa fie (597$-4$/zi)(1577$-10.8$/zi)(2777-19$/zi) pt inchirierea pc. sau laptop personal prin internet. Inscrie-te: https://cabinet.kairosplanet.com/register/#b8ecac. Detalii:0741125771


  Sikossu Bro
  13 Februarie 2016
  5