• Castelul Bánffy
  5 recenzii

 • Castelul Bánffy, cunoscut altădată ca Versailles-ul Transilvaniei, este situat la 30 km de Cluj-Napoca, în comuna Bonţida.

  În anul 1387, clădirile şi terenul din jur intră în posesia familiei Bánffy printr-o danie din partea regelui Sigismund de Luxemburg.

  Prima atestare documentară a castelului datează din secolul al XVII-lea. Potrivit unui raport militar din anul 1680, exista aici un sistem de fortificaţii care înconjura conacul.

  Construit în stil renascentist, castelul suferă modificări în perioada 1740-1750, fiind refăcut după planurile arhitectului vienez Joseph Emanuel Fischer von Erlach, în stil baroc, şi adăugându-i-se galeria de statui.

  În anul 1820 se demolează turnul de poartă, din piatra rezultată construindu-se o moară la dispoziţia sătenilor din Bonţida.

  În anul 1850 se transformă parcul baroc într-unul romantic, în stil englezesc, după planurile arhitectului Anton Kagerbauer.

  În anul 1944, castelul servea drept spital militar, fiind incendiat la sfârşitul celui de-al doilea război mondial de către soldaţii nazişti aflaţi în retragere.

  În perioada comunistă, castelul a găzduit şcoala de şoferi, CAP Bonţida, spitalul de copii, un depozit de materiale de construcţii.

  Muzeul de Artă din Cluj-Napoca a reuşit să salveze o parte din statuile din parc, depozitându-le în cadrul instituţiei.

  În anul 1990, castelul este declarat monument istoric, iar din anul 1999 încep lucrările de restaurare şi reabilitare sub înaltul patronaj al Prinţului Charles de Wales, cu implicarea Ministerului Culturii din România, Institutului pentru Conservarea Clădirilor Istorice din Marea Britanie şi Oficiului pentru Protecţia Patrimoniului Cultural din Ungaria.

  Lucrările de restaurare au fost premiate cu premiul "Europa Nostra" de către Uniunea Europeană.

  În anul 2007, Principesa Margareta a României şi-a asumat rolul de Patron spiritual al Centrului de Specializare în Reabilitarea Patrimoniului construit la Bonţida.

  La Castelul Bánffy se organizează multe evenimente, cum ar fi: Festivalul Electric Castle, teatru de păpuşi, târg de carte, parade ecvestre, proiecţii de filme în cadrul TIFF, târg artizanal etc.

 • recenzii

  5.0
  (5 recenzii)

  Lasă-ne o recenzie


  Sorin Tout
  1 Iulie 2017
  5


  Kairos Invitatii
  20 Noiembrie 2016
  5

  Lasa calculatorul sa lucreze pasiv pentru bani, alege pachetul pe care-l vrei si castigul tau poate sa fie (597$-4$/zi)(1577$-10.8$/zi)(2777-19$/zi) pt inchirierea pc. sau laptop personal prin internet. Inscrie-te: https://cabinet.kairosplanet.com/register/#b8ecac. Detalii:0741125771


  Ștefania Asavei
  25 Iulie 2016
  5

  se poate vizita inauntru?


  Todea Adelina
  17 Aprilie 2016
  5


  Sikossu Bro
  13 Februarie 2016
  5