• Palatul Bánffy
  1 recenzie

 • Palatul Bánffy este considerat cea mai reprezentativă clădire în stil baroc din Transilvania secolului al XVIII-lea.

  A fost construit în perioada 1774-1785 la cererea contelui György Bánffy, după planurile arhitectului german Johann Eberhart Blaumann.

  Contele György II Bánffy de Losoncz (1747-1822) a fost numit pe rând comite de Cluj, consilier gubernial, trezorier și vicecancelar, pentru ca în anul 1787 să fie desemnat guvernator al Marelui Principat al Transilvaniei, funcţie pe care o va deține până în anul morții sale.

  Dintre oaspeții de seamă găzduiți de Palatul Bánffy trebuie menționați împăratul Francisc I și soția sa, Carolina, precum și împăratul Franz Joseph și împărăteasa Sisi. La balurile organizate în incinta Palatului Bánffy a concertat și celebrul compozitor Franz Liszt.

  Clădirea palatului este realizată în plan dreptunghiular, având un singur etaj și curte interioară. Pe fațada principală se află o logie, balcon cu 7 coloane cu capiteluri corintice, deasupra căreia este plasat blazonul familiei Bánffy.

  La stânga și la dreapta acestuia se pot vedea câteva sculpturi și urne, realizate în atelierul renumitului pietrar Anton Schuchbauer. Statuetele sunt dispuse simetric faţă de blazon, alcătuind perechi cu tematică mitologică: Marte şi Minerva, Apollo şi Diana, Hercule şi Perseu.

  De-a lungul timpului, clădirea a găzduit spații comerciale, o cofetărie și un atelier foto, precum și un cinematograf cu proiecții în aer liber.

  În anul 1948, Palatul Bánffy a fost naționalizat, iar din anul 1956 găzduiește Muzeul de Artă din Cluj-Napoca.

 • recenzii

  5.0
  (1 recenzii)

  Lasă-ne o recenzie


  Kairos Invitatii
  20 Noiembrie 2016
  5

  Lasa calculatorul sa lucreze pasiv pentru bani, alege pachetul pe care-l vrei si castigul tau poate sa fie (597$-4$/zi)(1577$-10.8$/zi)(2777-19$/zi) pt inchirierea pc. sau laptop personal prin internet. Inscrie-te: https://cabinet.kairosplanet.com/register/#b8ecac. Detalii:0741125771