• Hotel Continental
  1 recenzie

 • Hotel Continental, cunoscut multă vreme sub denumirea de Hotel New York, este în continuare unul dintre simbolurile recunoscute ale Clujului.

  Situat în Piaţa Unirii, la intersecţia străzii Napoca cu Strada Universităţii, hotelul a fost construit la sfârşitul secolului al XIX-lea în stil eclectic, după planurile arhitectului Lajos Pákey.

  Iniţial, pe locul unde a fost ridicată construcţia s-a aflat Hotelul Naţional, clădire realizată în stil clasic, cu un singur etaj, care a fost demolată în anul 1894.

  Clădirea Hotelului Continental prezintă 4 nivele structurate pe un plan dreptunghiular, organizat în jurul a două curţi interioare. Impresionante sunt faţadele exterioare dominate de elemente decorative baroce şi mai ales colţul rotunjit al clădirii, asemănător unui turn.

  Primul chiriaş al clădirii a fost firma Steier şi Gálos, căreia i se datorează mobilarea hotelului. Mobilierul a fost adus la Cluj din hotelul New York de pe bulevardul Erzsébet din Budapesta, aceasta determinând probabil denumirea hotelului clujean de Hotel New York.

  La sfârşitul secolului al XIX-lea hotelul a fost închiriat de Alajos Taussig (Tauszik) și de proprietarul de restaurant Bogyó István, iar din anul 1912 de către József Fészl. Acesta din urmă a introdus în clădire încălzirea centrală pe bază de aer încălzit, băile, telefoanele, terenul de bowling acoperit şi încălzit pe timp de iarnă, precum şi bucătăria franceză.

  La parterul hotelului s-a aflat multă vreme cea mai renumită cafenea literară a oraşului, spațiul respectiv îndeplinind și rolul de sală de lectură, de distracţii şi de bal.

  Dintre oaspeţii acestui hotel amintim:preşedintele parlamentului Ungariei, baronul Albert Apponyi, corespondentul de război Ferenc Molnár, renumitul poet maghiar, Endre Ady şi scriitorul Jókai Mór.

  În anii 1950, în spaţiile hotelului a funcţionat un cămin studenţesc, iar apoi, începând din anii 1960 clădirea a revenit unui alt hotel de lux, sub denumirea de Hotel Continental.

  Clădirea s-a degradat de-a lungul timpului, în prezent negăsindu-și încă menirea.

 • GALERIE FOTO

 • recenzii

  5.0
  (1 recenzii)

  Lasă-ne o recenzie


  Kairos Invitatii
  20 Noiembrie 2016
  5

  Lasa calculatorul sa lucreze pasiv pentru bani, alege pachetul pe care-l vrei si castigul tau poate sa fie (597$-4$/zi)(1577$-10.8$/zi)(2777-19$/zi) pt inchirierea pc. sau laptop personal prin internet. Inscrie-te: https://cabinet.kairosplanet.com/register/#b8ecac. Detalii:0741125771