• Teatrul Maghiar de Stat Cluj
  0 recenzii

 • Teatrul Maghiar de Stat Cluj organizează, în perioada de 9–13 decembrie, microstagiunea intitulată Showcase 25. Evenimentul se dorește a fi o retrospectivă a direcției artistice pe care Teatrul a urmat-o în cei 25 de ani de la schimbarea regimului în România, perioadă care a însemnat pentru trupa teatrului un proces de constantă reînnoire în spiritul deschiderii, dialogului și a permanentei căutări artistice.

  Cu prilejul microstagiunii vor fi reluate spectacole definitorii pentru repertoriul ultimilor ani, cum ar fi Aniversarea de Thomas Vinterberg, Mogens Rukov Bo și Hr. Hansen, regia: Robert Woodruff sau Unchiul Vania de A. P. Cehov, regia: Andrei Șerban – spectacol care a ajuns la cea de-a 125-a reprezentație – și Leonce și Lena de Georg Büchner, regia: Gábor Tompa. Din programul microstagiunii nu vor lipsi nici cele mai recente producții ale Teatrului Maghiar: America după Franz Kafka, regia: Michal Dočekal; Julius Caesar de William Shakespeare, regia: Silviu Purcărete; #cântecdelebădă, regia: Ferenc Sinkó și Breaking the Waves de Vivian Nielsen, regia: Tom Dugdale.

  Biletele la spectacolele microstagiunii pot fi achiziţionate online de pe site-ul www.biletmaster.ro şi de la casa de bilete a Teatrului (de luni până vineri între orele 10.00-14.00 şi cu 1h 30’ înainte de spectacol).

  Pe lângă spectacolele programate vor fi organizate şi două expoziții de scenografie semnate de Carmencita Brojboiu şi de creatoarea de măști lona Varga-Járó, căreia îi va fi decernat și Premiul Vlad Mugur. De asemenea, în deschiderea microstagiunii va fi lansat albumul care prezintă, în date și imagini, activitatea Teatrului Maghiar de Stat din ultimul sfert de secol.

  Înfiinţat în anul 1792, Teatrul Maghiar de Stat Cluj este cea mai veche companie teatrală de limbă maghiară. Astăzi teatru de repertoriu, este subordonat Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional. Majoritatea spectacolelor jucate în limba maghiară sunt traduse simultan în limba română.

  Din anul 1990, Teatrul Maghiar de Stat Cluj este condus de regizorul Gábor Tompa, exponent al şcolii româneşti de regie, sub directoratul căruia teatrul continuă tradiţia inovatoare a maestrului Harag, bazându-se pe un repertoriu valoros incluzând capodopere ale literaturii autohtone şi universale, pe o trupă de excepţie în care conlucrează actori din mai multe generaţii, şi pe spectacole realizate de regizori de elită ai scenei româneşti şi internaţionale.

  Din aprilie 2008, Teatrul Maghiar de Stat Cluj este membru al Uniunii Teatrelor din Europa.

 • recenzii

  0.0
  (0 recenzii)

  Lasă-ne o recenzie