• Biserica și Mănăstirea Franciscană
  1 review

 • Biserica şi Mănăstirea Romano-Catolică Franciscană din Cluj-Napoca reprezintă unul dintre edificiile cele mai vechi şi reprezentative din oraş, pe care îl putem găsi în Piața Muzeului.

  Biserica a fost construită în perioada 1260-1290, în stil romanic târziu, fiind refăcută în secolul al XV-lea în stil gotic. Inițial, pe locul acesteia s-a aflat prima biserică romano-catolică din Cluj, datând din secolele XI-XII, dar distrusă în timpul primei invazii a tătarilor din 1241.

  Ulterior, lângă biserică a fost ridicată o mănăstire cu sprijinul domnitorului Ioan de Hunedoara, complexul fiind atribuit ordinului dominican.

  Ordinele religioase catolice au fost alungate de către protestanţi în martie 1556, astfel încât clădirea mănăstirii nu a mai fost folosită cu scop religios.

  Până în anul 1557 în clădire a locuit regina Ungariei, Izabella, după care, din anul 1558 lăcaşul a fost transformat în şcoală.

  Din 1609, clădirea a fost donată cultului reformat-calvin, conform dorinţei principelui Gabriel Báthory.

  Începând cu anul 1728, franciscanii iau inițiativa restaurării bisericii şi construiesc turnul acesteia, care reprezintă principala componentă în stil baroc.

  Este vestită biblioteca franciscanilor, existentă în interiorul bisericii, care deținea la vremea respectivă o colecţie ce depăşea o mie de volume.

  În perioada 1906-1948, în mănăstire a funcţionat și tipografia Sfântul Bonaventura, care tipărea diverse reviste religioase (Lumea catolică, Sfânta Cruce etc.).

  Cele mai recente restaurări ale edificiului au fost efectuate în perioadele 1976-1978 și 1980-1986, fiind redescoperite atunci multe elemente gotice ale lăcaşului.

  În anul 1949, lăcaşul a fost confiscat după ce autorităţile comuniste au decis să dizolve ordinul franciscanilor în România.

  Clădirea mănăstirii a adăpostit Şcoala de Muzică, devenită ulterior Liceul de Muzică Sigismund Toduţă, care există şi astăzi.

  Din anul 1990, biserica a revenit în proprietatea ordinului romano-catolic franciscan, împreună cu o parte din vechea mănăstire.

  Deasupra intrării în lăcaş se află statuia Fecioarei Maria, protectoarea bisericii. Pe frontispiciu sunt amplasate două opere ale sculptorului Johannes Nachtigall: statuia Sfântului Francisc şi statuia Sfântului Anton.

  Amvonul din interior este o altă lucrare a lui Johannes Nachtigall. Acesta a fost decorat cu o reprezentare a lui Isus înconjurat de cei 4 evanghelişti.

  Pe coroana amvonului este înfăţişată urcarea la cer a lui Isus, iar pe altarul principal este o reproducere făcută în 1730 după un tablou din biserica „Santa Maria Maggiore” din Roma, reprezentând-o pe Sfânta Maria.

 • reviews

  5.0
  (1 reviews)

  Give us a rating


  Kairos Invitatii
  20 November 2016
  5

  Lasa calculatorul sa lucreze pasiv pentru bani, alege pachetul pe care-l vrei si castigul tau poate sa fie (597$-4$/zi)(1577$-10.8$/zi)(2777-19$/zi) pt inchirierea pc. sau laptop personal prin internet. Inscrie-te: https://cabinet.kairosplanet.com/register/#b8ecac. Detalii:0741125771