• Biserica Piariștilor
  2 reviews

 • Biserica Piariștilor este cunoscută și ca Biserica Iezuiților din Cluj sau Biserica Universității, având ca hram Sfânta Treime.

  Piatra de temelie a bisericii a fost pusă la 13 martie 1718 de episcopul Gheorghe Martonfi, lucrările de construcție fiind finalizate în anul 1724.

  Biserica a fost ridicată în stil baroc, conform modelului austriac, în care sobrietatea exteriorului contrastează cu bogăția decorațiunilor interioare.

  După desființarea temporară a Ordinului Iezuit de către Papa Clement al XIV-lea, în anul 1776 împărăteasa Maria Terezia a transferat biserica în proprietatea Ordinului Piarist.

  Fațada principală a bisericii este încadrată lateral de două turnuri masive, cu ceas, care sunt unite printr-un fronton triunghiular. La baza acestora se află două intrări, la stânga și la dreapta intrării principale.

  În nișele aflate deasupra intrărilor laterale se găsesc statuile Sfântului Ignațiu de Loyola și Francisc Xaveriu, opere ale sculptorului bavarez Johannes König.

  Clădirea bisericii are o singură navă cu lungimea de 45 metri și lățimea de 24 metri. La stânga și dreapta navei sunt 3 capele, fiecare cu altar și decorate cu mai multe tablouri.

  Altarul bisericii este închinat Sfintei Treimi. În altar se află o icoană făcătoare de minuni, pictată pe lemn și învelită în metal, a Sfintei Fecioare Maria.

  Amvonul este opera lui Anton Schuchbauer, fiind decorat cu sculpturile în relief ale celor 4 evangheliști. În spațiul dintre amvon și coroana acestuia se află un basorelief cu cei mai importanți sfinți ai iezuiților. Pe coroana amvonului este o reprezentare a Sfântului Mihail.

  Biserica a fost restaurată de mai multe ori de-a lungul timpului, ultima restaurare datând din 2005-2006.

 • reviews

  5.0
  (2 reviews)

  Give us a rating


  Ioana Nistor
  24 May 2019
  5


  Kairos Invitatii
  20 November 2016
  5

  Lasa calculatorul sa lucreze pasiv pentru bani, alege pachetul pe care-l vrei si castigul tau poate sa fie (597$-4$/zi)(1577$-10.8$/zi)(2777-19$/zi) pt inchirierea pc. sau laptop personal prin internet. Inscrie-te: https://cabinet.kairosplanet.com/register/#b8ecac. Detalii:0741125771